De scholen zijn weer begonnen en afgelopen vrijdag zag ik de toeristen massaal Zeeland weer uitrijden. Met caravan, camper, vouwwagen, dakkoffer, aanhangwagen of een volgepropte kofferbak en het dekbed tegen de ramen geplakt. Jammer, want ik zie ze graag…

Tijdens de zomermaanden kunnen we er niet omheen: toeristen. Als ik naar het strand ga, is ‘mijn’ parkeerplaats in de berm al bezet en wijk ik uit naar het grote parkeerterrein. Onderweg naar de supermarkten, bakker en slager heb ik vaak een verdwaalde toerist voor me. Zucht… ik schakel de versnelling van mijn auto voor de zoveelste keer maar weer terug. En als ik een hapje wil gaan eten, kan ik met een beetje mazzel bij het vijfde strandpaviljoen wel terecht. 

Ja, je hebt het goed gelezen. Ik woon in West Zeeuws-Vlaanderen. Van krimp geen sprake tijdens de zomermaanden. Ik kan kiezen uit talloze restaurants als ik ‘s avonds uit eten wil. Ik fiets over goed onderhouden fietspaden, ga naar de schoonste stranden en zit binnen 15 minuten in het beste strandpaviljoen van Nederland! Ik heb keuze uit grotere supermarkten en de betere slagers, bakkers en speciaalzaken hebben nog bestaansrecht. Niet alleen al die voorzieningen vind ik fijn, maar ook ik kan er met mijn bedrijf van leven. 

Niet slecht toch? Mij hoor je niet klagen. Ok, soms dan… Dáág lieve toerist!